הומולוגיה
הומולוגיה היא זיקה בין שני איברי גוף של בעלי-חיים או צמחים שונים, שמקורם האבולוציוני זהה. מבנם הבסיסי של איברים הומולוגיים דומה והתפתחותם העוברית דומה, אך צורתם בפרט הבוגר ותפקידיהם שונים.
מקור המילה מיוונית: "חוק דימיון", דימיון של שני איברים ביצורים שאינם השייכים למין. הומולוגיה היא גם אחת התכונות הבסיסיות של ביולוגיה השוואתית. בביואינפורמטיקה, משמש המושג לצורך השוואת הדימיון הגנטי בין שני יצורים על ידי עימוד רצפים. איברים של אורגניזמים שונים מוגדרים כהומולוגיים אם לאורגניזמים יש אב קדמון משותף משותף, וכן בהתפתחות העוברית מיקום האיבר והתפתחותו דומים בין שני המינים.
דימיון
ניתן לצפות לתכנון דומה עבור מבנה או מטרה דומים מידו של המתכנן. אותו הדבר נכון גם בקשר לתכנון המולקולרי – שימפנזה דומה לנו יותר מאשר, למשל, צפרדע, לכן ניתן לצפות שהדבר ישפיע על החזות החיצונית, כמו גם על מבנה החלבונים.
קווי דמיון, כמו אלו הנראים באיור של תבנית עצמות הגפיים, ניתנים להסבר בשתי דרכים – לכולם היה את אותו האב הקדמון או שלכולם היה את אותו המתכנן, לכן קיומם לא יכול לספק הוכחה לאף אחד מהסברים אלו. אבל, למען האמת, לתומכי האבולוציה יש כאן בעיה רצינית, מאחר ויש יצורים רבים שמבנים "הומולוגיים" צומחים מחלקים שונים לחלוטין בעובר ומגנים לא הומולוגיים; אלו הן אבני נגף רציניות.
שימו לב כמו כן, שכל הגפיים האחוריות של היצורים אשר גפיהן הקדמיות מופיעות באיור, הן בעלות תבנית עצמות בסיסית זהה. על מנת להיות עקביים, על תומכי האבולוציה לפרש זאת כך שכולם התפתחו מיצורים בעלי זוג גפיים אחד בלבד, שהיווה בסיס קדמון משותף לגפיים הקדמיות והאחוריות כאחד.
מינים נפרדים
כמובן שרוב תומכי האבולוציה יסכימו כי זוהי שטות ויטענו, שליצורים אלו יש את אותה התבנית מאחר והיה לה איזשהו יתרון ביו-הנדסי לא ידוע. אך האם אין זו טענה בעד "בחירתו של מתכנן" לגפיים עבור מספר רב של יצורים?
הביולוג המולקולרי מייקל דנטון הראה שהשוואה ביוכימית בין חלבונים של מינים שונים, רחוקה מלתמוך באבולוציה כפי שרבים מאמינים בה. השוואה זו מהווה טיעון חזק לקיומם של מינים נפרדים ולא מספקת ראיה לאב קדמון משותף. סיפור חשוב לאלו המתחבטים בנושא הבריאה\ אבולוציה.
שאריות אבולוציוניות?
כמעט ואיש אינו משתמש עוד בטיעון "האיברים השיוריים", כנראה עקב המבוכה הרבה שהייתה בעבר. בשלהי המאה ה-20, תומכי האבולוציה הצהירו בביטחון כי קיימים בגופינו יותר מ-100 איברים חסרי תועלת, שאריות מעברנו האבולוציוני. אחד אחרי השני תפקידם נמצא, עד כמעט האחרון שבהם. כיום ידוע כי אפילו לתוספתן הצנוע יש תפקיד בלחימה כנגד זיהומים, לפחות בשלב המוקדם של החיים.
האמונה כי עובר האדם עובר דרך שלביו האבולוציונים הקדומים כביכול (עם זימים וכו'), נשללה לחלוטין לפני זמן רב, אבל עדיין מסרבת למות.
בדיוק כפי שבנייני משרדים, בתים ומפעלים נראים אותו הדבר כאשר מונחים היסודות, העוברים של יצורים רבים דומים יותר בשלבי ההתפתחות המוקדמים. אולם, הם דומים הרבה פחות ממה שאנשים חושבים. זאת משום שהציורים שנעשו על ידי האבולוציוניסט הגרמני, ארנסט הייקל (הנראים בתמונה העליונה), עליהם מסתמכים אינספור ספרים ואנציקלופדיות, הטעו מיליונים. לאחרונה הם נחשפו כזיוף מוחלט. התמונה התחתונה מראה כיצד נראים באמת העוברים הללו באותו שלב של ההתפתחות.