?האם פספסנו את זהותו האמיתית של המשיח

"וְיוֹסֵף הוּא הַשַּׁלִּיט עַל־הָאָרֶץ הוּא הַמַּשְׁבִּיר לְכָל־עַם הָאָרֶץ וַיָּבֹאוּ אֲחֵי יוֹסֵף וַיִּשְׁתַּחֲווּ־לוֹ אַפַּיִם אָרְצָה… וַיַּכֵּר יוֹסֵף אֶת־אֶחָיו וְהֵם לֹא הִכִּרֻהוּ" (בראשית מב 6, 8).

"וַתָּבֹאנָה אֶל־רְעוּאֵל אֲבִיהֶן וַיֹּאמֶר מַדּוּעַ מִהַרְתֶּן בֹּא הַיּוֹם׃ וַתֹּאמַרְןָ אִישׁ מִצְרִי הִצִּילָנוּ מִיַּד הָרֹעִים וְגַם־דָּלֹה דָלָה לָנוּ וַיַּשְׁקְ אֶת־הַצֹּאן" (שמות ב 19-18).

לומר שהתורה היא "ספר משה" זו אינה הגזמה. בראשית עד דברים, התורה היא ספר המבקש לחשוף את חשיבותו של משה בתוכנית הגאולה של אלוהים״ (ראו דברים לד 12-10). מדוע? כי הפרטים הייחודיים בחייו של משה הם סימני-דרך לזיהוי הנביא-המושיע המובטח 'כמשה', שיבוא באחרית הימים (דברים יח 15 וגו').

לפיכך, כל דמויות המפתח בספר בראשית (הקדמה לסיפורו של משה בשמות-דברים), הן בחזקת רמיזות אנלוגיות למשה. אלוהים "בונה" גן דמוי מקדש כרמיזה לבניית ארון הקודש על-ידי משה (בראשית א-ב; שמות כה-מ). נח ניצל ממי המבול על-ידי תיבה והופך למתווך הברית בין אלוהים לעולם (בראשית ו-ט), כרמיזה להצלת משה בתיבה והפיכתו למתווך הברית בין האל לעמו (שמות א-יט). אברהם מוציא את שרה ממצרים לאחר המכות שהרעיף עליהם אלוהים, כרמיזה למשה אשר הוציא את עמו ממצרים לאחר עשר המכות (בראשית יב-יג; שמות ג-טו).

יוסף, יותר מכל אדם אחר בספר בראשית, הוא איש מפתח ברמיזות הללו. רבים מהפרטים החשובים ביותר בחייו של יוסף נמצאים שם כדי להדגים כיצד האח הדחוי הופך למושיע של ישראל, כרמיזה למשה. אחד הפרטים המעניינים ביותר באנלוגיה הפרה-פיגורטיבית בין יוסף למשה הוא שיוסף, כמו משה, נחשב בטעות לאיש מצרי (השוו בראשית לב 6, 8 לשמות ב 19-18). האם עלינו להיות מופתעים מכך שיהודים רבים כיום אינם מזהים את ישוע כפי שהוא באמת? כמו במקרה של יוסף ומשה, כך גם לגבי ישוע; רוב רובו של עמנו רואה בישוע משיח זר שבא עבור הגויים. במרבית הציורים והתמונות הוא לבוש כ'נוצרי' אירופאי מתקופת הרנסנס. ישוע 'מחופש' כל-כך טוב, עד שבילדותי לא שיערתי בנפשי כי הוא יהודי, שלא לדבר על היותו מלך ישראל!

אך יום יבוא והתחפושת תוסר. או אז, עמנו יכיר ויתפייס עם הגואל היהודי, שהוא כמובן בשר מבשרנו. באותו יום, המפגש המחודש והמרגש הזה, יביא נחשול של ברכות לעולם כולו (ראו רומים יא 12, 15).

"וְלֹא־יָכֹל יוֹסֵף לְהִתְאַפֵּק לְכֹל הַנִּצָּבִים עָלָיו וַיִּקְרָא הוֹצִיאוּ כָל־אִישׁ מֵעָלָי וְלֹא־עָמַד אִישׁ אִתּוֹ בְּהִתְוַדַּע יוֹסֵף אֶל־אֶחָיו׃ וַיִּתֵּן אֶת־קֹלוֹ בִּבְכִי וַיִּשְׁמְעוּ מִצְרַיִם וַיִּשְׁמַע בֵּית פַּרְעֹה" (בראשית מה 2-1).

אולי גם יעניין אותך: